دیابت (قند خون) یکی از بیماریهای متابولیکی است که بر نحوه استفاده بدن از قند (گلوکز) تأثیر میگذارد.
تا امروز دو نوع دیابت شناسایی شده است، نوع ۱ و نوع ۲.
اولی در اثر کاهش تولید انسولین به ظهور می رسد که علت آن اختلالات سلول های بتا پانکراس می باشد.
نوع دوم به دلیل اختلال در تنظیم خون شکل میگیرد که غلظت گلوکز به دلیل کاهش ترشح انسولین و همچنین کاهش حساسیت به انسولین پدید آورنده ی آن است. در اکثر موارد دیابت نوع دوم، عمدتاً ناشی از اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و چربی است. ایجاد دیابت نوع ۲ به طور کلی با فعالیت های زندگی روزمره در ارتباط است و بدین ترتیب یک عامل مهم در درمان آن، تغییر قابل توجهی در سبک زندگی روزانه می باشد. با این حال، تنظیم قوی مصرف غذای روزانه موجب کاهش کیفیت زندگی و آرامش شخصی خواهد شد.
نکته مهم در خصوص دیابت، کنترل قند خون است. بیماران دیابتی باید به طور منظم قند خون خود را اندازهگیری کنند و رژیم غذایی مناسبی را دنبال کنند تا از تغییرات ناگهانی قند خون جلوگیری کنند. ورزش منظم و کنترل وزن نیز از عوامل مهم در مدیریت این بیماری به شمار میروند.
میتواند عوارض بلندمدتی مانند بیماریهای قلبی، آسیب به کلیهها، مشکلات بینایی و neuropathy (آسیب به اعصاب) را به همراه داشته باشد. بنابراین، پیشگیری و مدیریت مناسب این بیماری از اهمیت ویژهای برخوردار است. تلاش برای حفظ یک سبک زندگی سالم، شامل تنوع در رژیم غذایی، فعالیتهای ورزشی و پیگیری منظم وضعیت سلامت، میتواند به کنترل بهتر دیابت کمک کند.